Taivas

Taivas on lyhyt, mutta erittäin iso sana ja sen taakse kätkeytyy monia merkityksiä. Taivas on se, mitä me nähdään nostamalla katsetta ylös, mutta se on myös paljon muuta. Se on niin iso sana, että harva sitä edes ajattelee tai tulee ymmärtäneeksi. Moni myös puhuu ja miettii, että kuoleman jälkeen päästään taivaaseen, mutta onko se tuo paikka tuolla ylhäällä vai jotain ihan muuta, siinäpä kysymys.

Taivas on avaruus sellaisena kuin se Maasta näkyy eli taivaankansi tai korkealla maan yllä oleva ilmatila.

Taivaankappaleista taivaalla näkyvät selkeimmin Aurinko, Kuu ja tähdet sekä joitain planeettoja. Pilvet ovat tiivistynyttä vettä. Muita taivaalla nähtäviä ilmiöitä ovat muun muassa sateenkaaret, halot, salamat, revontulet ja tähdenlennot.

Taivaan värit

Yöllä pimeän aikaan taivas on musta. Päivisin taivaan tyypillinen sininen väri johtuu Auringon säteilyn sironnasta ilmakehässä. Kun Auringon valo osuu Maan ilmakehän hiukkasiin, se siroaa eli hajaantuu eri suuntiin.

Maan ilmakehä sirottaa valon sinisiä aallonpituuksia voimakkaimmin, minkä vuoksi sinistä valoa tulee katsojan silmään joka puolelta taivasta. Auringonnousun tai -laskun aikana valo joutuu kulkemaan ilmakehässä pidemmän matkan ja suurin osa sinisistä aallonpituuksista ehtii sirota kokonaan pois: taivas näyttää tällöin punaiselta.

Uskonnollinen taivas

Taivas on uskonnollinen käsite fyysisestä tai ei-fyysisestä paikasta. Kristinuskossa taivas on Jumalan, enkelien ja Jumalan yhteydessä täydellisen onnellisten vainajien olinpaikka.

Islaminuskossa Helvetin tuskat ja Paratiisinnautinnot kuvataan ruumiillisina. Islamin mukaan Helvetti ja Paratiisi liittyvät vasta viimeisen tuomion jälkeisiin aikoihin.

Käsityksiä taivaasta

  • Näkyvä taivas, jossa kuu ja tähdet ym. avaruuteen liittyvä on.
  • Paikka tai tila, jossa enkelit asustavat ja liikkuvat.
  • Jumalan läsnäolon paikka. Jumalaa sanotaan taivaalliseksi Isäksi.
  • Kristityn päämäärä, paratiisi, johon hän pääsee kuolemansa jälkeen.
  • Näkymätön maailma. Raamattu kertoo että Jumala luo aikojen lopussa sekä uudet taivaat ja uuden maan, toisin sanoen sekä näkyvä että näkymätön maailma uudistuu.